Demo Virtuele Lesruimte

Noten lezen

Muziektheorie

Demo Harmonieleer: inleiding

 

Harmonieleer is het onderwerp binnen de muziektheorie dat specifiek gaat over de lesonderdelen intervallen, akkoorden en toonladders.

Harmonieleer is ingedeeld in 8 niveaus (fases): fase 1 tot en met fase 8. Bij afronding van fase 8 is de theoretische kennis voldoende om toelatingsexamen voor het conservatorium te kunnen doen.

In deze demo versie zijn alleen de onderstaande hoofdstukken te bekijken:

Fase 1

Fase 3

 

De bedoeling van de theoretische kennis in de muziek is om die ook praktisch te kunnen toepassen, om die ook te kunnen horen. Door het trainen van het gehoor kan de lesstof beter toegepast worden. Daarom zijn bij deze onderdelen ook gehoortraing oefeningen gemaakt. Hier sluit de lesstof in Harmonieleer aan op de lesstof in Gehoortraining. Klik op deze knop om vanuit Harmonieleer naar de lesstof in Gehoortraining te gaan:

Gehoortraining Hoofdstuk

 

De lesstof wordt uitgebreid behandeld met tekst, beeld, geluid en video.

 

notenvoorbeeldKlik op dit icoon voor meer uitleg met noten.

 

notenvoorbeeldKlik op dit icoon voor meer uitleg met piano.

 

filmpjeKlik op dit icoon voor meer uitleg met video.

 

De oefeningen

Het is niet alleen belangrijk om de lesstof te begrijpen maar ook om de lesstof te oefenen. Alleen door te oefenen kan de lesstof echt goed begrepen en toegepast worden. Daarom zijn er bij (bijna) alle hoofdstukken oefening gemaakt. Het is belangrijk deze oefeningen te doen, vaak meerdere malen. Klik op deze knop om naar een oefening te gaan:

Harmonieleer oefening

Een overzicht van alle oefeningen is te vinden in het menu Oefeningen. Verder navigeren gaat met het Harmonieleer oefeningen-menu dat verschijnt aan de linkerkant van het scherm.

Tip: gebruik bij het maken van een oefening zo veel mogelijk een instrument.